Döda dina älsklingar

Är det jag gör sämst. För: Jag är inte en sån tecknare som tecknar och skissar och kladdar av ren lust. Och jag är inte den sorts författare som bara måste skriva, som har tusen idéer som står på kö. Nej, idéerna kommer sällan, sparsmakat, snålt.

De som får mig att spritta till i tv-fåtöljen eller tvärnita i trappan eller bli stående med spaden och stirra rakt ut i tomma intet. Och tänka:

Vilken grej! Jag är ju fan ett GENI!

Och då är inte jag den som, såhär: Hmm. Hur lirar den här grejen med mitt varumärkesbyggande?

För att sen konstatera att den kommer att förvirra min publik. Och förkasta saken.

Nej. Jag skrider till verket. Med resultatet att jag under årens lopp har skrivit för alla åldrar från noll till femton plus. Jag har gjort faktaböcker, roliga böcker, allvarliga böcker … och inga bokserier. Och jag har illustrerat i massor av olika stilar. I alla sorts material. Allt efter vad som för tillfället har känts intressant. För sanningen är att jag egentligen aldrig riktigt har fattat det där med illustration, trots en gedigen utbildning i just detta på Konstfack. Jag har inte fattat att illustration handlar om att välja ett manér och vara detta trogen på det att den presumtiva kunden ska ha en sportslig chans att bedöma vad det är hen kommer att få. Nej – jag måste få gå på känsla jag.

Jojomänsan.

Man kan säga att jag har en konstnärlig attityd till mitt yrke.

Man kan också säga att jag är svårartat oprofessionell.

(Passar på att varna för att det troligen är just denna obehagliga kombination av megalomani och falsk ödmjukhet som kommer att prägla hela denna blogg. För din egen skull, sluta läsa genast.)

surtspoken

Ur: Surt sa räven, sagor om talesätt, samt Spöken av Per Gustavsson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s