Göra om och göra rätt

Det får man sällan (aldrig) tillfälle till i den här branschen.

Och apropå detta så tänker jag på jakt.

Såhär: jag kommer från en gård där det finns lite skog, alltså jaktmark. Men min farsa har aldrig jagat, inte heller min mamma, jag eller mina syskon. Inte farfar heller vad jag vet. Nu bor jag dessutom i Dalarna på en gård med skog och varken min man eller mina barn är det minsta intresserade av det här med jakt.

Och så två grejer.

1: Jag är i egenskap av kulturtant behäftad med vissa fördomar gentemot jakt.

2: Jag är i egenskap av kulturtant misstänkt för att härbärgera mycket mera omfattande fördomar än jag faktiskt gör gentemot jakt.

Nå, det sista kan man väl strunta i, men det första … där fanns det något. Något som skavde. Något som kunde åtgärdas enligt principen ”om du hyser fördomar mot, känner dig vilsen inför eller ogillar något utan att veta varför – skriv en bok om det”.

Det vill säga lär dig saker om det. Du kommer garanterat att växa. (Om du är intresserad av det.) (Rådande trend verkar gå tvärtemot denna princip: Erfar du fördomar mot något – bit fast i din okunskap med näbbar och klor – odla dumheten, sätt heder i att bevara din inskränkta världsbild så intakt som möjligt.) (Sidospår, sorry.)

Nå. Jag skrev en bok, en lättläst bok för ungdomar och den blev så himla bra, bortsett från några små saker:

Jag gjorde ett alldeles för snällt, målat omslag.

Och illustrationer.

När det skulle ha varit ett fartigt, spänningsladdat fotobaserat omslag och inga illustrationer.

Men å, så bra den är. Den får in så vansinnigt mycket liv och död, och att vara tjej eller kille, och kärlek. Och etik. Och ansvar. Att faktiskt ta ansvar för det man gör. Och för det man tycker.

Och så slutet. Mitt bästa slut. Så sorglyckligt att man bara smäller av.

juniaomslag20100604

(Och om jag får säga vad jag tycker, så tycker jag att jakt är kultur. Och att viltkött är det absolut mest etiskt korrekta man överhuvudtaget kan äta. Och att vi absolut ska ha en rovdjursstam men samtidigt värna stenhårt om jakten.)

(Så jag är rätt sur för att aldrig något viltkött kommer vår väg.)

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s