Pengar, pengar. Bibliotek.

Bibblan är ju världens bästa grej, det behöver vi inte orda om, men dessutom, för oss som på något sätt gör böcker, så innebär biblioteket också inkomster. Jag bara drar det lite snabbt eftersom jag tor att inte alla ver hur det funkar: Varje gång någon lånar en (svensk) bok så går 1.52 öre till upphovsmakarna, dvs författare, tecknare och fotografer, eller rättare sagt, runt 90 öre går direkt till dessa. Resten av pengarna går till författarfonden och delas ut som stipendier bland författarna (som de alla kallas i det här sammanhanget.) Just nu höjer man ersättningen, 2017 kommer det att vara 1 kr och 60 öre.

Det finns en nivå som man måste över för att få en utbetalning. 2000 lån tror jag att det är. Själv ligger jag på runt 30 000 utlån per år, vilket känns helt jädra fantastiskt. Men en sak som jag gärna skulle vilja, det vore att komma med på 200-listan. Det är min heta åstundan. Denna lista – som är SJUKT TUNGT DOMINERAD av barn- och ungdomsboksförfattare innehåller alltså de 200 mest utlånade upphovsmakarna på svenska bibliotek. Jag har ingen aning om hur långt jag har kvar för att komma upp där, ganska långt misstänker jag. MEN. Plötsligt slogs jag av en i sammanhanget tröstande tanke. Nämligen detta, att jag har massor med verk på bibblan som jag INTE får biblioteksersättning för – det vill säga helt säkert massor med utlån som är mina – ur min synvinkel – men inte ur ersättningsteknisk synvinkel, av den enkla anledningen att jag när jag har illustrerat dessa böcker har gjort det på arvodesbasis. Jag har alltså fått betalt en gång för alla och så är det bra med det. Vilket säkert kändes skönt för stunden, och säkert underlättade inköpet av ett eller annat begagnat, numera hädangånget, fordon, men som känns lite surt så här i efterhand.

Jag är emellertid inte bitter, för jag har blivit väl behandlad av det stipendiesystem som jag nämnde nyss.

DOCK finns det en gåtfull grej som jag skulle vilja utreda bättre, om jag kunde, och det är det här med hur utseendet på omslaget avgör om du räknas som upphovsmänniska eller ej. Det vill säga – om ditt namn inte står på omslaget med lika stora bokstäver som överiga upphovmakares – då räknas du inte som sådan och får ingen biblioteksersättning. Så kan det bli även om du HAR ett avtal där du räknas som innehavare av, säg, halva upphovsrätten. Helt enkelt därför att den som formgav omslaget inte hade koll! (Och inte du själv heller, uppenbarligen.)

Nå. Det jag ville komma fram till var, att om ALLT som jag har illustrerat hade kommit med i utlåningsstatistiken, så hade jag kanske hamnat på den där jädra listan. Å andra sidan helt säkert inte, därför att då skulle ju, i rättvisans namn, alla andra förfördelade illustratörers verk också räknas och och, ja. Hm.

Förövrigt har jag blivit refuserad och måste söka nytt förlag. Känns som att börja om från scratch … Å andra sidan har jag en ny bra grej på gång också. (Det som blivit refuserat är en bilderbok, det nya är en ungdomsbok.)

Hej & hå, som vi brukar säga.

boelmedram

 

En reaktion på ”Pengar, pengar. Bibliotek.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s