Kapitel 8. Tidvatten.

Knall, som hade varit ute på trädäcket och rökt en morgoncigg hade kommit in och berättat att vår båt låg på torra land och nu stod vi där och tittade ner på det som kvällen före hade varit en vattenyta med ett djup på minst en meter. Där stod nu den tunga träbåten bland tång och stenar. Betänkligt lutande, den bakre delen vilande på motorns propeller.

”Helvete” sa Per. ”Vi glömde tidvattnet!”

”Fy fan”, sa Knall. ”

”Propellern blir förstörd!” sa Per.

”Ser ni skiten?” sa Knall.

Förfärat tog vi in resultatet av våra respektive morgonansträngningar på den toalett som fanns i huset och som tydligen, utan att vi riktigt fattat det, tömde sig rakt ner i havet under stugan – oavsett om där råkade vara något vatten eller ej.

”Vi måste få ut båten i vattnet utan att skada motorn”, sa Per. ”Visst fanns det gummistövlar i stugan?”

En sak som vi lagt märke till under de dagar som gått sen vi anlänt till ön, var att vi var observerade av de lokala barnen. Sommarlovslediga och uppenbart uttråkade verkade några av dem ha ställt in siktet på oss främlingar. Vi kunde höra dem tassa och fnissa utanför stugan ibland om kvällarna, anade dem bakom buskarna och staketen när vi gick till affären.

Och nu. Precis när Per och Knall och jag iklädda regnbyxor och gummistövlar tagit oss ner till den blottlagda havsbottnen för att – klivande runt i vår egen skit – försöka baxa ut båten i vattnet, så kommer en eka full med ungjävlar glidande som från ingenstans och saktar in.

Stannar upp. Lägger sig på svaj precis där vattnet djupnar. Så nära som det överhuvudtaget går att komma.

Bara ligger där.

Med barnen storögt följande våra förehavanden.

Tysta. Liksom förstummade.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s