Kapitel 2. Ankomst

ön

Medförande stora skissblock, rullar med duk och skrin med oljefärger hade vi bytt från hurtigbåt  till lokalbåt i Svolvaer, tagit oss i land på den lilla ön och traskat efter vad som föreföll vara den enda vägen som fanns. Vi hade passerat en mataffär, ett litet postkontor, några bostadshus och fått syn på stugan vi hyrt. Stolphuset, ”rorbuen”. Det fanns många hus av den typen men det var denna som var vår, och den stod omgiven av tulpaner, utom på den sida som stack ut över vattnet, vilande på två stolpar.

Stugan hade två rum, ett sovrum och ett kök med soffa. Per och jag tog sovrummet.

”Fy fan”, sa Knall när han provade soffan, men snart låg han där och sov med sitt långa, änglalikt guldlockiga hår utspritt över en dammig kudde.

Jag satte igång att koka en höna som vi köpt i mataffären på väg från båten. En stor, plockad och urtagen höna med långa ben som stack upp ur grytan. Dyr som guld hade den varit, tanken var att den skulle räcka länge.

Vi plockade upp våra konstnärsprylar, han som hyrde ut var själv konstnär så det fanns ett staffli vi kunde turas om att använda. Det var Knall som hade gjort upp det hela, han hade kommit in på konsthögskolan Forum i Malmö och fått nya kontakter, däribland stugans ägare.

Jag kunde inte låta bli att fundera på om de hade träffat Knall innan de antog honom till skolan. Om han hade kommit in på skolan trots att han var den han var, eller därför att.

”Fy fan”, sa Knall när hönan kom på bordet. Trots att vi kokat den i timmar var den seg och torr.

Vattnet som kluckade under stugan var kristallklart. Himlen var blå som färgen i de oljefärgstuber som var märkta ”cerulean”. Vi var grannar med vad som föreföll vara någon sorts fiskerifabrik men på andra sidan vattnet såg vi höga berg. På klipporna stod ställningar fulla med torkad fisk som svajade i vinden.

Vi trodde vi var obemärkta där vi stod på trädäcket och såg oss omkring. Det tror man ju.

Men vi var observerade. Vi var synnerligen observerade på ön Skrova.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s